Veslači sa invaliditetom

Prilagodljivo veslanje je posebna kategorija u veslanju za one sa fizičkim invaliditetom. Pod FISA pravilima ima 5 klasa čamaca za veslače

AS (Ruke i ramena)

Veslači koji imaju minimalnu ili nikakvu pokretljivost tela i nogu. Takvi veslači obično imaju veoma loš balans. AS veslači ne mogu da koristi pokretno sedište već moraju da imaju fiksirano sedište.

TA (Telo i ruke)

Veslači koji mogu da koristi gornji deo tela i minimalnu ili nikakvu upotrebu nogu. Ovi veslači ne mogu da koristi pokretno sedište već moraju da imaju fiksirano sedište.

LTA–VI (Telo, ruke i noge—slepi ili sa oštećenim vidom)

Veslači koji koriste ruke, noge i telo. Oni mogu da koristi standardno sedište i ne moraju da nose dodatnu steznu opremu. Ovakvi veslači imaju oštećen vid.

LTA–ID (Telo, ruke i noge—osoba zaostale u razvoju)

Veslači koji koriste ruke, noge i telo. Oni mogu da koristi standardno sedište i ne moraju da nose dodatnu steznu opremu. Ovakvi veslači su ometeni u razvoju.

LTA–PD (Telo, ruke i noge—fizički invaliditet)

Veslači koji koriste ruke, noge i telo. Oni mogu da koristi standardno sedište i ne moraju da nose dodatnu steznu opremu. Ovi veslači imaju jedan ili više fizičkih invaliditeta.

Trke za veslače sa invaliditetom se održavaju na svetskom prvenstvu u veslanju i takođe su održane na letnjoj Paraolimpijadi 2008. godine.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s