Discipline

U sportskom veslanju postoji niz podela – prema uzrastu, težini takmičara i polu – od čega i zavisi o kojoj disciplini je reč. Broj takmičara u čamcu, kao i broj vesala kojima veslaju, takodje odredjuje ime discipline. Za sve discipline postoje medjunarodne skraćenice, koje se u istom obliku primenjuju na svetskim kupovima, svetskim i kontinentalnim prvenstvima i olimpijskim igrama.

U veslanju postoje različite klase težine – obično „otvorena“ (ili naziva „teška“) i laka kategorija. Konkurentsko veslanje favorizuje visoke, mišićave sportiste zbog dodatne visine i poluge koje pruža u povlačenjem vesla kroz vodu, kao i eksplozivnu snagu potrebnu za pokretanje broda velikom brzinom.

Teška kategorija
Teških veslača oba pola imaju tendenciju da budu veoma visoki, širokih ramena, imaju duge ruke i noge, kao i ogroman kardiovaskularni kapacitet i veoma nizak procenat telesnih masti. Na olimpijskom ili međunarodnom nivou teški muški veslači su obično negde između 190 cm i 206 cm (6’3 „do 6’9“) visoki  i težine od oko 102 kg (225 lb) sa oko 6 do 7% telesne masti.

Teške žene su nešto kraće na oko 186 cm (6’1 „) i lakše od svojih muških kolega.

Neki entuzijasti za veslanje tvrde da visoki veslači imaju nepravednu prednost na ergometru. To je zbog nemogućnosti ERGOMETER-a da pravilno simulira veće veslače na brodu zbog težine. Pošto se ergometar koristi za procenu potencijalnih veslača, rezultati na ERGOMETER mašini igraju veliku ulogu u uspehu karijere veslača. Tako, mnogi Erg rezultati su težinski prilagođeni, tako giganti obično lakše ostvare bolje erg rezultate. Isto tako, jer selekcija posada favorizuje visoke veslače mnogo pre pojave ergometra, i veće, višlje ekipe su skoro univerzalno brže nego manje, kraće posade na vodi.

Laka kategorija
Za razliku od većine drugih ne-borilačkih sportova, veslanje ima posebnu kategoriju težine pod nazivom laka kategorija. Prema FISA, uvedena je ova kategorijska težina „da podstakne veću univerzalnost u sportu, naročito među narodima sa niskim ljudima“. Prvi igre lakih veslača održane su na Svetskom prvenstvu 1974. godine za muškarce, a za žene 1985. godine. Kategorija lakih veslača je dodata na Olimpijadi 1996. godine.

Na medjunarodnom nivou ograničenja su:

  • Muškarci: Prosečna težina veslača 70 kg (154 lb) – ne preko 72.5 kg (160 lb)
  • Women:Prosečna težina veslačica 57 kilograms (125 lb) – ne preko 59 kg (130 lb)

1 thoughts on “Discipline

Postavi komentar