Veslačka posada

U svim brodovima, sa izuzetkom skif čamca, svaki veslač je numerisan redom, od nižih brojeva na pramcu, do najviših na krmi. Osoba koja sedi najbliže krmi se zove „štroker“. Postoje neki izuzeci od ovog pravila.

Pored toga, pojedini članovi posade imaju i druga zvanja i uloge. U 8+ prvi par je odgovoran za postavljanje ritma za ostatak broda da prati. Srednjih četiri veslača su obično manje tehnički, ali jači veslači u posad.

Kormilar:

Kormilar  je član koji sedi u čamcu okrenut ka pramcu, upravlja brod, i koordinira snagu i ritam veslača – on komunicira sa posadom kroz uređaj za komuniciranje. Oni obično sede u krmi broda, osim u čamcima gde kormilar leži na pramcu.

Prednost je da kormilar da bude lak, jer to zahteva manje napora za posadu da pokrene brod. U mnogim takmičenjima postoji pravilo minimalne težine postavljen za kormilara kako bi se sprečila nepravedna prednost:

  • International (FISA) – 55 kilograma (121.25 lb) (Muškarci, ispod 23 godine, juniorski čamci ),       50 kilograma (110.23 lb) (Žene, ispod 23 godine, juniorski čamci)
  • UK (British Rowing) – 55 kilograma (121.25 lb) (Muški čamci), 50 kilograma (110.23 lb) (Ženski čamci), 45 kilograms (99.21 lb) (15 godine i mladje)
  • US (USRowing) – 120 pounds (54 kg) (Muški čamci), 110 pounds (50 kg) (Ženski čamci)

1 thoughts on “Veslačka posada

Postavi komentar